Halver energiforbruket med vannbåren varme

Halver energiforbruket med vannbåren varme

Høye strømpriser og et usikkert marked har ført til at stadig flere boligeiere er bekymret over strømforbruket sitt. Størstedelen av forbruket går til oppvarming av boligen. Et tiltak som mange ikke kjenner til, er å gå fra elektrisk oppvarming til vannbåren varme. Ved å gjøre dette kan du redusere energiforbruket og samtidig bli mer bærekraftig.

Hvorfor velge vannbåren varme?

Husholdningene som hovedsakelig rammes av de høye energiprisene er villaer, spesielt de eldre husene. Hus oppvarmet kun med elektrisitet er mest berørt. Å bytte fra elektrisk oppvarming til vannbåren varme har tidligere vært noe mange har vært tilbakeholdne med, spesielt siden strømmen har vært billig i mange år. Men spillereglene har endret seg de siste årene.

Spar penger og miljøet samtidig

Strømprisen er usikker, og vi har måttet venne oss til dyr strøm, spesielt når vi trenger den mest. Oppvarming av en villa utgjør normalt rundt 60 % av det årlige strømforbruket. Det er mye penger hver måned. Ved å investere i vannbåren varme kan du halvere strømforbruket ditt.

Et konkret eksempel

Vi har en kunde som under energikrisen tok opp parkettgulvet sitt. Kunden valgte å legge sponplater med spor til vannbåren varme på gulvet sitt, for deretter å legge tilbake samme parkettgulv. Det var relativt enkelt, fleksibelt og fremfor alt bærekraftig og økonomisk.

Resultatet: Halvert energiforbruk

Ved å gå over fra elektrisk oppvarming til vannbårent anlegg med jordvarme, reduserte kunden sitt årlige forbruk fra cirka 35 000 kWh til 17 500 kWh per år. Huset, bygget i 1975, gikk fra energiklasse F til energiklasse B. Investeringen kvalifiserte også for et grønt boliglån i banken, noe som sparte ham for mange tusen kroner per år.

Løsninger for eksisterende hus

Å gå fra elektrisk oppvarming til vannbåren varme kan ha sine utfordringer, spesielt i hus hvor det ikke er synlige rør. Men ved hjelp av sponplater med spor til vannbåren varme kan du legge gulvvarme på både bærende gulv og på gulvbjelkelag. Dette gjør det egnet for alle hus uten at du trenger å bygge opp plater eller bjelkelag for å støpe rørene inn i betong.

Enkelt og plassbesparende

Avhengig av forholdene i huset ditt finnes det en rekke ulike gulvvarmeløsninger med lav byggehøyde utviklet for oppussing. Byggehøyden kan noen ganger være en utfordring i eksisterende hus, men løsninger kan bygge så lite som 16 mm. Dette gjør at de fleste døråpninger kan løses uten andre inngrep.

Lønnsom investering

Med andre ord kan investeringen i vannbåren varme betale seg betydelig raskere i dagens situasjon med usikre strømpriser. Investeringen gjør også huset ditt mer attraktivt når det er på tide å selge. Varmepumpe i kombinasjon med gulvvarme er den mest energieffektive løsningen, fordi gulvvarme er et lavtemperatursystem som øker effektiviteten til varmepumpen.

Mange fordeler totalt sett

Ved å investere i en energieffektiv løsning og et vannbårent system får du mange fordeler og gevinster totalt sett. Du sparer penger gjennom redusert energiforbruk, får en mer behagelig innetemperatur uten kompromisser, og du reduserer klimapåvirkningen med en bærekraftig løsning.

Kom i gang med vannbåren varme

Er du interessert i å redusere energiforbruket og samtidig øke komforten i hjemmet ditt? Les mer om våre luft-til-vann og væske-til-vann løsninger.

For mer informasjon om vannbåren varme og energibesparelser, besøk Enova.

Del gjerne denne nyheten:

Relaterte Nyheter

Rekordhøye strømpriser - Redusert strømregning med varmepumpe

Rekordhøye strømpriser – Redusert strømregning med varmepumpe

Det er rekordhøye strømpriser i Norge, og for mange husholdninger er den økte strømregningen en stor belastning. Ifølge en artikkel på NRK, beskriver energiministeren situasjonen som «en helt jævlig situasjon» for både private og bedrifter. Med disse rekordhøye strømprisene er det flere tiltak du kan ta for å redusere strømforbruket ditt og minimere kostnadene, og en av de mest effektive løsningene er å investere i en varmepumpe.

Read More
Hopp rett ned til innholdet